Przepis, inspirowany recepturą znalezioną na bardzo ciekawym, wegańskim blogu. Tutaj link do oryginalnego przepisu: Easy Vegan & Gluten-Free Crackers
Polecam te krakersy szczególnie osobom, które potrzebują intensywnego wsparcia dla mózgu. Moje "chrupacze" pełne są minerałów niezbędnych dla dobrej koncentacji i pracy naszych szarych komórek. Nie są co prawda zbyt dietetyczne, ale pamiętajmy, że oleje zawarte w orzechach są przecież z tych zdrowszych, a i intensywna praca umysłowa "wyciąga" z nas wiele energii.
Już pewnie zauważyliście, że bardzo lubię piec, czy gotować potrawy, które nie ograniczają mnie, i w zależności od tego co akurat jest w domu mogę przygotowywać różne warianty. Tym razem wykorzystałam orzechy, które miałam i dorzuciłam łyżeczkę mielonego ostropestu - stosowanego przy wsparciu i oczyszczaniu wątroby.
Staram się piec tę przekąskę na każdą rodzinną, i nie tylko, imprezę. Krakersy są świetne ze wszelkiego rodzaju pastami, szczególnie fantastyczne z turecką pastą serowo-orzechową, serami pleśniowymi czy marynowanymi burakami i kozim serem lub fetą.
W poniższej porcji (na 30-40 krakersów) dodałam około 70g orzechów laskowych (½ kubka) oraz 6 orzechów brazylijskich i pół kubka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000, co zawiera według www.nutritiondata.self.com (poniższe dane są dla produktów surowych, dlatego zawartość witamin po pieczeniu może spaść):
orzechy laskowe + orzechy brazylijskie + mąka żytnia pełnoziarnista
420 kcal +185 kcal + 200 kcal
błonnik - 7g + 2,1 g + 14,5 g
białko - 10g + 4g + 9g
witamina E - 10 mg + 1,6 mg + 0,9 mg (62%)
Witamina B1 Tiamina - 0,45 mg + 0,2 mg + 0,2 mg (55%)
Kwas foliowy - 77 mcg + 6,2 mcg + 38 mcg (30%)
Żelazo 3,1 mg + 0,7 mg + 4,1 mg (47,5%)
Magnez - 110 mg + 106 mg + 160 mg (94%)
Fosfor - 195 mg +205 mg + 405 mg (80%)
Potas - 460 mg + 186 mg + 470 mg (32%)
Cynk - 1,6 mg + 1,1 mg + 3,6 mg (43%)
Miedź - 1,15 mg + 0,5 mg + 0,5 mg (107%)
Mangan 4,15 mg 0,3 mg + 4,3 mg (440%)
Selen 3,2 mcg + 542 mcg + 23 mcg (810%)
Przepis
czas przygotowania około 20-30 minut, czas pieczenia max. 10 minut
Porcja na 1 i ½ blachy krakersów (30-40 szt)
Składniki
½ kubka mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
¾ kubka różnych orzechów; tutaj wzięłam orzechy laskowe, kilka brazylijskich i około 10 pestek
moreli gorzkiej (można mieszać w dowolnej kombinacji – migdały, orzechy laskowe, włoskie,
brazylijskie itd.)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka mielonego ostropestu (opcjonalnie)
½ łyżeczki soli (polecam różową sól himalajską)
½ łyżeczki suszonego, rozdrobnionego tymianku
1 łyżeczka suszonego, rozdrobnionego rozmarynu
¼ łyżeczki proszku do pieczenia (polecam ekologiczny proszek do pieczenia na bazie kamienia
winnego)
2 łyżki sezamu; tutaj zmieszałam 1 łyżkę niełuskanego sezamu i 1 łyżkę czarnego sezamu; można
również użyć 1 łyżkę sezamu i 1 łyżkę siemienia lnianego
½ łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine
¼ kubka wody
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
W malakserze rozdrabniamy orzechy tak aby powstała z nich mąka (może zostać kilka trochę większych kawałków).
W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę, orzechy, mielone siemie lniane, sezam, sól, proszek do pieczenia, rozmaryn, tymianek, sól, ostropest. Następnie dodajemy oliwę, dokładnie mieszamy i wyrabiamy palcami. Teraz woda. Dodajemy ja stopniowo, jednocześnie wyrabiając, do czasu aż ciasto będzie miało odpowiednią, ścisło-lepką konsystencję, coś w rodzaju kruchego ciasta.
Teraz wałkujemy ciasto. Będzie dość kruche, ale mocno wałkując otrzymamy odpowiednie placki do pokrojenia. Po rozwałkowaniu na grubość około 2 mm kroimy, np. na kwadraty 4 x 4 cm (lub coś koło tego), kółka, trojkąty itp. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i do piekarnika.
Pieczemy około 10 minut, z termoobiegiem, aż krakersy będą złote.
Po ostygnięciu są gotowe. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz