Serniki są dobre na każdą okazję. Ten który przedstawiam to moja własna kombinacja z dwóch różnych przepisów i trochę przeze mnie wymyślony.
Samo ciasto jest wystarczająco slodkie, a gdy polejecie mało słodką domową konfiturą z owoców jagodowych smaki słodki i kwaskowy będą cudownie łączyły się ze sobą.
Gorąco polecam tę wersję. Czasem warto spróbować czegoś innego.
Czas przygotowania 45 minut
Porcja na blachę prostokątną 30 x 26 cm (do tortownicy 24 cm potrzeba połowy poniższej porcji)
Ciasto
20 dkg mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (polecam ekologiczny z kamieniem winnym)
10 dkg masła w temperaturze pokojowej
3 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli (polecam himalajską)
ewentualnie kilka łyżek wody
Masa serowa
1000 g twarożku (tutaj użyłam twarożku Bio Fromage Fraiche z Leclerca - to nie reklama)
500 g białego sera (tutaj użyłam tłustego z Eko-Łukty - to też nie reklama)
6 łyżek mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy
200 g cukru pudru
4 jajka (oczywiście zerówki)
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka esencji waniliowej (tutaj użyłam bio esencji z Marks & Spencer - i to też nie reklama)
skórka otarta z 2 cytryn i 2 pomarańczy (tutaj użyłam niewoskowanych bio cytrusów z Lidla - to nie reklama)
Do polania
domowa konfitura z owoców jagodowych (malin, jagód, borówek)
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W misce mieszamy suche składniki ciasta, następnie dodajemy masło w kawałkach, palcami rozdrabniami i wyrabiamy ciasto. Jeżeli masa jest za sucha po łyżce dodajemy wodę i wyrabiamy. Formujemy kulę i odkładamy na 30 minut, najlepiej do lodówki.
Biały ser rozdrabniamy w malakserze lub maszynce do mielenia.
W dużej misce mieszamy cukier puder z maką kukurydzianą, dodajemy twarożek i rozdrobniony biały ser i ucieramy na gładką masę. Dodajemy jajka i dalej ucieramy, a następnie śmietankę, ekstrakt waniliowy i skórki otarte z cytrusów.
Po 30 minutach na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy rozwałkowane ciasto, nakłuwamy kilkanaście razy widelcem i wkladamy na 10-15 minut do piekarnika, aż przypiecze się na złoto.
Następnie na podpieczony spód wylewamy masę serową i wkładamy z powrotem do piekarnika na 40-45 minut.
Ciasto do wyjęciu najlepiej gdy postoi w spokoju przez kilka dobrych godzin.
Podajemy polane konfiturą z owoców jagodowych i oprószone cukrem pudrem. Zamiast konfitury można użyć mrożonej mieszanki owocowej, 5-10 minut podduszonej z cukrem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz