piątek, 6 marca 2015

Fritata - uniwersalne danie na szybko


Uwielbiam dania dające możliwość spontanicznego wykorzystania tego co akurat mamy do dyspozycji. W mojej rodzinie Tego typu potrawy zwane są "nawinie", czyli co w lodówce to do gara, np. pozostałości z poprzedniego dnia.
W przypadku Fritaty dodatkowym plusem jest to, że w pół godziny mamy sycące danie obiadowe,  które można  następnego dnia zabrać do pracy i skonsumować nawet w wersji "na zimno".

Fritata - to włoski zapiekany omlet. Podstawą są jajka i zeszklona cebulka, do których można dorzucić w dowolnej kombinacji to co akurat mamy pod ręką - czyli brokuły - gotowane lub surowe, cukinię, pieczarki, gotowane ziemniaki, paprykę słodką, ostrą, gotowaną dynię, pomidory surowe, pomidory suszone, groszek, szparagi, szpinak, jarmuż, a nawet pokrzywę i inną zieleninę.

W Hiszpanii danie to zwane jest "tortilla" ale w niej obowiązkowymi składnikami są: baza jajeczna i podsmażone ziemniaki.

Zauważyłam, że fritata z gotowanymi ziemniakami jest bardziej sucha w porównaniu do takiej tylko z brokułami czy pieczarkami.



Zapiekana Fritata (porcja na 4-6 osób)
potrzebna patelnia około 23 cm średnicy do zapiekania w piekarniku, najlepiej żeliwna, a le jeżeli nie macie takiej, poniżej napiszę jak można zrobić fritatę bez zapiekania

składniki

6-7 jajek
1/4 kubka (ok 65 ml) mleka
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/8-1/4 łyżeczki ostrego sosu typu tabasco
2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine
1 mała czerwona cebula, posiekana w kostkę
2 kubki świeżych brokułów, podzielonych na małe różyczki
2 kubki świeżego szpinaku baby (większe liście można trochę porwać)
1 kubek pokrojonych w plasterki pieczarek
1/4 kubka startego żółtego sera słodkawego

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (jeśli nie macie patelni do zapiekania w piekarniku, to nie rozgrzewajcie). W średniej misce mieszamy jajka, mleko, sól, pieprz, bazylię i ostry sos. Odstawić na bok.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę i na średnim ogniu przez 3-5 minut podsmażamy cebulkę i brokuły. Następnie, dodajemy szpinak i pieczarki i przez 3 minuty delikatnie mieszając, podduszamy. Jeżeli jest to potrzebne dodajemy kapkę oliwy.
Zmniejszamy trochę ogień i dodajemy jajeczny miks. Podgrzewamy, około 5 minut, do czasu aż brzegi będą odchodzić od patelni. Posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 10 minut, aż jajka zetną się i wierzch będzie złoto-brązowy.
Można podawać z zielonymi sałatami.
Jeśli nie mamy patelni do zapiekania w piekarniku, po wlaniu jajek z mlekiem na patelnię, przykrywamy, gdy omlet zacznie odchodzić od brzegu patelni, wymieniamy pokrzywkę na talerz i kładziemy talerz dnem do góry na patelnię, podnosimy patelnię i talerz, energicznie odwracamy, po czym delikatnie zsuwamy omlet z powrotem na patelnię. Przykrywamy ponownie i smażymy pod przykryciem przez 5-10 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz