czwartek, 23 kwietnia 2015
Pokrzywa - po pierwsze, coś prostego
Już czas. Wiosna coraz śmielej zagląda do naszych ogródków, i bujnie pojawiają się... chwasty.
Pierwsza zielenina jest podobno najlepsza. W młodych listkach pokrzywy, czy mniszka lekarskiego wartości odżywczych jest najwięcej - pełne są witamin i minerałów.
Pokrzywy stają się właśnie idealne by je ścinać i wykorzystywać... do gotowania, pieczenia, suszenia, zaparzania itp, itd.
Czekam zawsze z utęsknieniem na ten czas. Zapach świeżego ziela pokrzywy jest naprawdę ładny. Jej aromat, wcale nie zielska, ale słodko cytrusowy, działa na mnie niezwykle relaksująco. Taki pokrzywowy napar, to nic skomplikowanego. Wystarczy kilka łodyg na imbryk wrzątku.
Albo takie świeże łodygi po prostu ususzyć - na herbatkę, albo posypkę na kanapki (dziękuję pani Zosiu za pomysł).
Przede wszystkim jednak, listki świeżej pokrzywy są świetne zapiekane, z ciastem, na przykład w daniach, w których wykorzystujemy szpinak. (O tym będzie mój następny wpis.)
A dlaczego pokrzywa taka zdrowa?
Młode pokrzywy zawierają dużo wartości odżywczych: chlorofil, flawonidy, acetylocholinę, witaminę C, witaminę K, wapń i żelazo, garbniki, sole mineralne (magnez), prowitaminę A, sterole, glikozydy sterydowe.
A na co pomoże?
Stosowana jest przy uszkodzeniach wątroby, zaburzeniach krzepliwości krwi, niedokrwistości, anemii, nadciśnieniu, cukrzycy, krwawieniach wewnętrznych i stanach zapalnych.
Ruszajmy już teraz na pokrzywobranie. Czyste miejsce, z dala od drogi będzie idealne, a i w ogródkach poszukajcie ich w zapomnianym kątku.
Wśród moich roślinek zawsze znajdzie się przytulisko dla pokrzywy, co i Wam polecam. :-)
Herbatka ze świeżych liści
Do imbryka wrzucamy 3-4 łodygi i zalewamy wrzątkiem, parzymy kilka minut i pijemy. Jak ktoś lubi można dosłodzić czymś zdrowym. Ja piję niesłodzone.
Posypka pokrzywowa
Suszymy młode liście, zebrane zanim pokrzywy zakwitną. Następnie rozdrabniamy przecirając przez metalowe sitko. Przetartą suszoną pokrzywą możemy posypywać kanapki, dodawać do sosów, sałatek, dipów itp.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz